Chleb towarzyszy ludziom od zalania wieków, na różnych kontynentach. W Ameryce Południowej przyjmuje on formę tortilli, która jest wypiekana z mąki kukurydzianej. My Europejczycy gustujemy w tradycyjnym chlebie wypiekanym z maki żytniej oraz pszennej. Niegdyś produkcja chleba przebiegała w warunkach manufakturowych, gdzie korzystano jedynie z prostych narzędzi oraz pieców piekarniczych (najczęściej opalanych za pomocą drewna). Współcześnie mamy do dyspozycji maszyny do chleba, które wykonują większość pracy.
Nowoczesne urządzenia piekarnicze
Nowoczesne urządzenia piekarnicze mogą zagniatać ciasto, robić wypieki, a ponadto w szybki sposób wszystko transportować za pomocą zautomatyzowanych linii produkcyjnych. Maszyny do chleba powstają dzięki specjalistycznym zakładom produkcyjnym, takim jak firma Cream, która posiada wieloletnie doświadczenie w swojej branży. Widzimy zatem, jak na przestrzeni lat wszystko się zmienia na lepsze, ponieważ z pomocą przychodzi nam nowoczesna technologia.